Bali Dagtrips Taxiservice

Het authentieke Bali

Een introductie van het authentieke Bali

Map van BaliBali is een klein eiland, maar 140 kilometer van west naar oost, en 80 kilometer van noord naar zuid. Het ligt tussen Java, het drukst bevolkte en invloedrijkste van alle eilanden van Indonesië, en het eiland Lombok, dat veel rustiger is. Zoals veel eilanden heeft Bali zich door de eeuwen heen ontwikkeld tot een wereld op zichzelf. Niet alleen de cultuur van heel Indonesië is hier te vinden, maar ook de unieke sfeer en tradities, die Bali zo bijzonder maken: het authentieke Bali.

Het dagelijkse leven van het authentieke Bali heeft veel te maken met het Hindoegeloof en het tevreden stellen van de goden, geesten en demonen, en speelt zich af te midden van adembenemende panorama’s van gecultiveerde rijstterrassen, indrukwekkende vulkanen en mooie stranden. De belangrijkste vulkaan, de Gunung Agung, is nog steeds actief en wordt door de lokale bevolking als heilig beschouwd omdat hij wordt gezien als het centrum voor het universum.

Liggend op slechts korte afstand van de evenaar heeft Bali een tropisch klimaat, met slechts twee seizoenen per jaar (droge en natte tijd) en een gemiddelde temperatuur van ongeveer 28 graden Celcius. Het natte seizoen loopt van oktober tot en met maart. Het droge seizoen speelt zich af in de andere maanden.

Economisch en cultureel is Bali een van de belangrijkste eilanden van Indonesië. De rijst, de belangrijkste bron voor de voeding van de Balinezen,  wordt verbouwd op terrassen tegen de hellingen van de heuvels en bergen. Andere soorten van landbouw zijn de teelt van cacao, kruidnagel, koffie, fruit en groenten. Deze teelt is voornamelijk te vinden in de hoger gelegen gebieden. Daarnaast worden er op het platteland koeien en eenden gehouden. De Balinezen zijn heel talentvolle en creatieve handwerklieden, vooral op het gebied van houtsnijwerk, beeldhouwkunst en andere voorwerpen zoals schelpen, goud en zilver. Ze zijn ook bekend door traditionele dansen die zp kenmerkend zijn voor het authentieke Bali en die door jong en oud worden beoefend, en door de bijzondere muziek van de gamelan en het weven van songket.

Het authentieke Bali
Het authentieke Bali

Het grootste gedeelte van de Balinezen (95%) is hindoe en dat is elke dag te zien aan de offers die in de huistempeltjes worden gebracht, en aan de talrijke ceremonies die het authentieke Bali vaak een heel kleurrijk aanzien geven. Bali is op dit moment een van de 33 provincies van de Republiek Indonesië, administratief verdeeld in acht districten, die hun naam allemaal hebben gekregen van de vroegere hindoe koninkrijken op het eiland.

Nederland heeft in verleden een belangrijk aandeel gehad in de geschiedenis van Bali. Over deze tijd zijn er in Nederland veel boeken verschenen. Het mooiste boek is toch wel “Liefde en dood op Bali”, dat geschreven is door Vicki Baum (ISBN: 9045002701). Voor iedereen, die echt interesse heeft voor de geschiedenis van Bali, is dit een aanrader.

Als u tijdens uw vakantie op Bali het echte dagelijkse leven van dit mooie eiland wilt ontdekken, dan is Ketut een heel goede gids. Hij kan de nog steeds aanwezige sporen van de afgelopen eeuwen aan u laten zien, zoals bijvoorbeeld in Margarana, waar een Nationaal Monument is opgericht ter nagedachtenis aan alle Balinezen die stierven voor hun vrijheid tijdens de Puputan (strijd tot het einde) bij Marga.

Als u met Ketut op stap gaat zult u alle facetten van Bali leren kennen. De uitbundige natuur, de kleurrijke ceremonies, de indrukwekkende rijstterrassen,  de corruptie, de invloed van het toerisme, het leven in de traditionele dorpen en de tempelfeesten. Het zal een vakantie worden die u nooit meer zult vergeten.

Kees Smetsers


deel deze authentieke bali pagina

FacebooktwitterredditpinterestlinkedinmailFacebooktwitterredditpinterestlinkedinmail